04.05.2014

Prvomajski zaroni

Transport ronilaca RK Bosna katamaranom Ronilačkog centra Epidaurum u Cavtatu

Međunarodni praznik rada većina obilježava uz druženje i odmor. Oko 40 članova ronilačkog kluba Bosna odlučili su odmoru i druženju dodati ronjenje kao primarnu aktivnost. Za prvomajske zarone odabrane su lokacije u akvatoriju Cavtata. Ronilački centar Epidaurum se pokazao kao logičan izbor organizatora ovih zarona od 1. do 4. 5. 2014. godine.

Pored odmora, druženja i rekreativnog ronjenja cilj aktivnosti je bio i utvrđivanje stečenog znanja ronilaca sa početničkim kategorijama. Za neke od njih ovo je bila i prilika da uvide na kojim elementima moraju više raditi da bi sigurnije ronili. Za one iskusnije ovo je bila prilika da otvore novu sezonu ronjenja.

Iako vremenska prognoza nije išla na ruku svi planirani zaroni su bili izvedeni bez i najmanjeg sigurnosnog propusta. Upravo ta otežavajuća okolnost tj. loši vremenski uslovi, je navela mnoge ronioce da koriste i više slojeva mokrih odjela, a pojedinci i suha odjela u cilju udobnijeg i komotnijeg ronjenja. Mada i oni koji su imali samo jedno neoprensko odijelo debljine 5 mm nisu mogli odoliti izazovima morskih dubina.

Tokom ronilačkih aktivnosti sa nama su bili i prijatelji iz ronilačkog kluba Panteri iz Bijeljine kao i manja grupa ronilaca iz Poljske.

Na zarone se išlo katamaranom (brod od dva trupa spojena platformom) koji je osigurao Ronilački centar Epidaurum čime je osiguran efikasan transport velike grupe ronilaca na mjesto zarona sa kompletnom opremom. Na pojedine zarone je išlo i do 35 ronilaca.

Tokom zarona ronioci su imali prilike da vide polja gorgonija, murine, jastoge, jata šaraga, mnoštvo pirka itd.

Foto sekcija je i ovaj put bila na nivou zadatka i obezbjedila mnoštvo kvalitetnih fotografija sa lokacija: Turčin, Pećina Bobara, Kanjon i Mrkanjac.