01.04.2014

Novi svjetski dubinski rekord sa rebreather-om: 290m

Nakon godinu dana obuke u Indoneziji, Will Goodman (37), tehnički instruktor ronjenja, i nosilac Ginisovog rekorda za najduži zaron (48 sati i 8 minuta), spustio se na ciljnu dubini od 290 metara koristeći standardni rebreather (zatvoreni krug).

Iako su svi mjerači dubine prestali registrirati nakon dubine od 290 metara, procjenjuje se da je stvarna dubina bila zapanjujućih 300 metara.

Za razliku od konvencionalnih zarona gdje komprimirani plin izlazi sa svakim dahom u vodu, rebreather cirkuliše plin u zatvorenoj petlji što omogućava roniocu da ostane duže pod vodom. Svježi kisik se dodaje kada je to potrebno dok se ugljen-dioksid filtrira.

Will je znao tačno šta želi sa ovim zaronom: "Uvijek sam bio fasciniran sa dubinom i ovime nisam samo želio vidjeti svijet dubina svojim očima, već i uspješno izvršti tehnički izazovan zaron

Zaron je trajao 9 sati i 57 minuta. Will je još dodao: Ovo je najteže i najizazovnije okruženje u kojem sam ronio. Nakon 9 minuta slobodnog pada u apsolutnom mraku, svi ronilački kompjuteri su zaglavili na 290 metara. Upao sam i u jake struje. Zbog disanja mixa plinova imao sam visoku opijenost od nivoa azota kao i drhtanje tijela od helija.

Više o ovom rekordnom zaronu pročitajte na ovom linku.