30.06.2013

Mljet, Odisej, Aquatica = ronjenje

Stažno ronjenje na Mljetu je prilika za foto sekciju da pokaže svoje kvalitete

Kao i ranijih godina u 6. mjesecu 2013 organizovali smo ronilački kamp na nama već dobro poznatoj lokaciji - otok Mljet. Preciznje, mjesto Pomena na otoku Mljet.

Na Mljetu su nas dočekali već poznato gostoprimstvo, profesionalno osoblje, odličan smještaj i naravno odlična hrana hotela "Odisej" i naši dugogodišnji partneri iz ronilačkog centra "Aquatica". Tokom petnaestodnevnog perioda planirano je ronjenje za oko 100 ronilaca među kojima su i članovi prijateljskog ronilačkog kluba "Panteri" iz Bijeljine.

Za manji broj članova kluba ovo je bila prilika za sticanje novih znanja i ronilačkih kategorija. Iskoristili su tu priliku i priključili se većini u redovnim ronilačkim aktivnostima: uživanju u podmorju Mljeta

Ovo je bila prilika da po ko zna koji put donesemo isti zaključak: Teško da promijenimo lokaciju za ronjenje u 6. mjesecu u bliskoj budućnosti.

Uživanje je bilo roniti, odmarati se i družiti, izolovani uz Nacionalni park Mljet koji nudi razne druge vidove opuštanja i rekreacije. Osjećaj je kao da smo na drugoj planeti, daleko od svih problema svakodnevice.

Obavljeno je oko 600 zarona u dvije sedmice, što je bio veliki izazov imajući u vidu sa nije desio niti jedan ozbiljniji sigurnosni incident.

Uvedene su nove, moderne metode ronjenja, od samog planiranja do korištenja mješavina za ronjenje i dekompresije.

Nekoliko fotografija sa stažnog ronjenja na Mljetu pogledajte u priloženoj Facebook galeriji.