30.05.2017

Eko akcija na Boračkom jezeru i rijeci Bosni

Eko  akcija rijeka Bosna 2017.


Prošli vikend, 27. i 28.5.2017. održane su dvije eko akcije čišćenja vodenih površina Bosne i Hercegovine. 

Prvi dan se čistio dio Boračkog jezera, pod vodom isto kao i nad vodom. Izvučene su velike količine smeća, ali u manjoj količini nego prijašnjih godina, što znači da su naši napori da poboljšamo stanje eko sistema naše države barem malo urodili plodom. Daleko je od savršenog, još uvijek je tu mnogo otpada i zagađenja, ali se nadamo da će se i naši sugrađani  aktivirati na ovom području i barem paziti gdje bacaju otpatke.


6.jpg   4.jpg


Eko Boračko i djevojčica 2017..jpg


8.jpg


Drugi dan se čistilo korito rijeke Bosne na dijelu od Rimskog mosta do Sastavaca. Ronioci su hodali kroz vodu i kupili smeće, jer je taj dio veoma zagađen zbog mnogih kuća i izletišta. 

Pored standardnog otpada, nađene su stare deke, krpe i jedna velika trampolina koju je neko bacio u rijeku, sa metalnom konstrukcijom i svime. Također je izvučeno mnogo smeća, a ronioci su se pomučili sa jakom strujom u rijeci. Problem sa rijekom Bosnom je što, pored velikog otpada, tu su i kanalizacije koje je dodatno zagađuju.

Ovakvi projekti  nam samo pokazuju koliko je još posla ostalo i koliko je naša priroda  zapravo zagađena. Mi ćemo nastaviti sa naši naporima da našu državu učinimo što ljepšom i čišćom, jer, na kraju krajeva, mi ovdje živimo i moramo se sami brinuti za naše zdravlje i zdravlje naše djece. 
Sljedeća akcija je na Malom plivskom jezeru 11.6.2017. i pozivamo sve da nam se pridruže.

70.jpg   17.jpg

61.jpg   63.jpg

66.jpg   37.jpg

14.jpg