02.07.2014

Melita, Iliri, Rimljani, gusari i ronioci

Podrška nogometnoj reprezentaciji Bosne i Hercegovine tokom Svjetskog prvenstva u Brazilu

Melita, kako su nekad Iliri nazivali otok Mljet, ima dugu i uzbudljivu istoriju prožetu mnogim mitovima i legendama. Tako recimo, mjesto Polače je u vrijeme Rimskog Carstva bilo središte gusara. Brodovi natovareni amforama sa vinom i uljima su bili česte mete gusara. Upravo ta borba Ilirskih gusara sa trgovačkim brodovima Rimskog Carstva je omugućila da otok Mljet danas ima bogatu ponudu ronilačkih lokacija sa ostacima amfora. Kao ronilac teško je opisati osjećaj dok se nalazite pod vodom i gledate ostatke amfora starih nekoliko hiljada godina. Muzej pod vodom. Teško je opisati osjećaj kada lebdite u moru u svojevrsnom bestežinskom stanju, okruženi živim svijetom i krajolikom koji ne odgovara normalnim uvjetima za život nas ljudi.

Ronilački klub Bosna već nekoliko godina omogućava roniocima zadovoljstvo i uživanje u ljepotama podmorja otoka Mljeta. Klub je 2014.godine organizovao stažno ronjenje na Mljetu u dvije smjene po 7 dana, od 14. do 28. juna. U prvoj smjeni je bilo 47, dok je u drugoj smjeni bilo 48 ronioca. To je vjerovatno najveća organizovana grupa ronilaca u istoriji bh. ronjenja. Sama informacija da je u 14 dana izvršeno 715 zarona i da je sve prošlo bez sigurnosnih incidenata, govori koliko Ronilački klub Bosna ima kapaciteta za omasovljavanje ronjenja kao sporta i rekreacije. Sve ovo se ne može zamisliti bez bezrezervne podrške hotela Odisej i Ronilačkog centra Aquatica u Pomeni.

Ronioci raznih kategorija, od početnika sa jednom zvijezdom (R1) pa sve do iskusnih instruktora (I3) po CMAS kategorizaciji, su iskoristili blagodeti NP Mljet i uživali u jedinstvenim lokacijama. Uz već pomenute istorijske zanimljivosti mogle su se vidjeti i mnoge životinjske vrste podmorskog svijeta. Pogledajte foto album koji je načinila Sekcija podvodne fotografije kako bi ste stekli bolji dojam o ljepoti života podmorja.

Dubine ronjenja su bile u rasponu od 15 do 40 metara sa bocama napunjenim zrakom dok su se oni iskusniji spuštali i do 80 metara koristeći plinske mješavine TRIMIX. Uprava Kluba je odlučila iskoristiti ovaj ronilački kamp za usavršavanje ronilaca sa početnom kategorijom. To je i najbrojnija skupina. Mnogi od njih će nakon što utvrde stečena znanja i vještine pristupiti kursevima za više kategorije.

Vremenski uslovi nisu baš bili uvijek naklonjeni ali je bitno navesti da niti jugo sa kišom, niti bura nisu bitnije uticali na dinamiku zarona. To se ogleda i po broju takozvanih “discovery” zarona, probnih zarona za one koji žele da se ogledaju kao ronioci po prvi put. Ovakvi zaroni im pružaju djelić osjećaja disanja pod vodom i pomažu u odluci žele li se nastaviti baviti ronjenjem. Ronilački klub Bosna je sa svojim iskusnim timom instruktora i ronilaca sa višim kategorijama organizovao “discovery” zarone za čak 59 zainteresovanih.

Pored članova i prijatelja Ronilačkog kluba Bosna na stažnom ronjenju su bili i naši stari prijatelji iz Ronilačkog kluba Panteri iz Bijeljine uz specijalne goste Goran i Melita Butajla iz SCUBALife magazina.

Možemo zaključiti da je ronilački kamp na Mljetu i ove godine opravdao očekivanja i postavio nove standarde.

Napisao: Dženan Buzadžić