08.06.2014

Čišćenje Neretve: od dječijih igračaka pa do kamada namještaja

Eko akcija čišćenja Neretve

Mostar - Ekipa StarMo portala prisustvovala je velikoj akciji čišćenja, koju su na Neretvi izveli članovi Kajakaškog klub "Neretva" i ronioci iz Mostara i Sarajeva. Dio je to velike dvodnevne akcije na čišćenju starog dijela Mostara pred nastupajuću špicu turistčke sezone.

Saradnja sa ronilačkim klubom Bosna je već trdicionalna i obostrano korisna jer se razmjenjuju iskustva sa ronjenja u različitim vodama i okolišima.

Ronioci i kajakaši su prvo napravili plan djelovanja, te su sa opremom izašli na rijeku. Jedna od ekipa je bila zadužena za čišćenje korita, dok je druga prevozila i odlagala otpad. Čega su tu sve moglo naći! Od dječijih igračaka i velikih kamionskih guma, pa do kamada namještaja...

Mostarski i sarajevski ronioci i kajakaši više su puta provodili ovakve akcije, ali se nikada ne mogu načuditi šta sve ljudi mogu baciti u jednu tako dragocjenu rijeku kakva je Neretva.

Tok akcije zabilježila je i ekipa StarMo TV, pa će jedno od narednih izdanja našeg video magazina biti u cijelosti posvećno ovoj temi. Sačuvati Neretvu znači sačuvati dušu Mostara - kazali su učesnici današnje akcije.

Čišćenje starog dijela Mostara i korita rijeke Neretve materijalno je pomogla Turistička zajednica HNK/Ž.

(Izvor: StarMo.ba)