Skip Navigation LinksHome > Sekcije > Podvodna fotografija

Podvodna fotografija

Murina žutošarka, lat. Muraena helena Linnaeus (Adnan Drnda)

Ronioci, podvodni fotografi i članovi Sekcije podvodne fotografije Ronilačkog kluba Bosna, putem podvodne fotografije i videa, prezentiraju i promoviraju ronjenje i podvodni svijet ostatku neronilačke populacije, koja nikad nije imala priliku vidjeti nevjerovatni i fascinantni svijet dubina.

Oni koji imaju tu privilegiju, ostanu očarani i zarobljeni potrebom da se svako malo vraćaju u dubine i uživaju u nevjerovatnoj dimenziji podmorja.

Cilj nam je putem podvodne fotografije i videa prezentirati skriveni svijet dubina i lokalnom akcijom utjecati na globalno podizanje svijesti čovječanstva o očuvanju okeana, mora, rijeka i jezera.

U organizaciji Sekcije podvodne fotografije RK Bosna u toku godine dešavaju se dva takmičenja u podvodnoj fotografiji:

  • Međunarodno online takmičenje u podvodnoj fotografiji „Without Borders” Sarajevo
  • Međunarodni EKO Kup i Prvenstvo BiH u podvodnoj fotografiji

Svake godine članovi Sekcije podvodne fotografije izlažu svoje najbolje radove kroz godišnju izložbu podvodne fotografije, koja se tradicionalno postavlja u prostoru Olimpijskog bazena Otoka u Sarajevu.

Članovi Sekcije aktivno učestvuju na splash in takmičenjima u regionu, kao i na online takmičenjima u podvodnoj fotografiji širom svijeta, uz zapažene rezultate.

Sekcija podvodne fotografije zadužena je i za dokumentiranje i promoviranje svih aktivnosti u organizaciji Ronilačkog kluba Bosna (edukacija, stažna ronjenja, eko akcije, snimanje dokumentarnih filmova, prezentacije, izložbe...).

Članom Sekcije podvodne fotografije postaje se sa minimalno R1 ronilačkom kategorijom, te položenim kursom osnova podvodne fotografije i održavanja opreme.